סוכרת היא מחלה מטבולית המתאפיינת בריכוז גבוה של סוכר (גלוקוז) בדם. בלטינית, שם המחלה הוא Diabetes mellitus ומשמעותו: "שתן מתוק".
כאשר רמת הסוכר בדם עולה מעל סף מסוים (180 מיליגרם לדציליטר), היא גוברת על כושר הספיגה שלו בכליות, וכתוצאה מכך מופרש עודף הסוכר לשתן - מצב שנקרא גליקוזוריה- ומכאן מקור השם.
הבעיה המרכזית בסוכרת היא חוסר יחסי או מוחלט של ההורמון אינסולין. האינסולין מיוצר בבלוטת הלבלב, ומופרש לדם בתגובה לעלייה ברמת הסוכר (לדוגמא אחרי ארוחות). האינסולין הוא הורמון המעודד את ריבוי וגדילת התאים, והוא זה המאפשר את מעבר הסוכר מהדם אל תאי הגוף, שם נדרש הסוכר ליצירת אנרגיה לתפקוד התקין של התאים. כך שתפקידו העיקרי של האינסולין הינו ויסות הסוכר הדם.
מה מתרחש בגוף של סוכרתי?
אצל חולי סוכרת קיים חוסר באינסולין או פגם בפעילותו, ותאי הביטא שבלבלב אינם מסוגלים לייצר אינסולין. תרחיש נוסף הוא שהגוף מייצר עודף אינסולין, אבל הגוף מפתח התנגדות להשפעותיו.
במצב שבו אנו סובלים מחוסר באינסולין או מאינסולין לא תקין למעשה לא קיים בגוף האמצעי להחדרת הסוכר לתאים. כתוצאה מכך מצטבר גלוקוז בדם למצב שנקרא היפרגליקמיה.
במצב שנקרא "תנגודת לאינסולין" התמונה שונה: כמות האינסולין שמופרש מתאי הלבלב יכולה להיות תקינה ואף מוגברת, והאינסולין עשוי להיות תקין לחלוטין, אך פעילותו באיברי המטרה (כמו שריר או כבד) לקויה. תנגודת לאינסולין מתחילה לרוב כעשור לפני אבחון הסוכרת. הרמות התקינות של הסוכר באותן 10 שנים נובעות מהפרשה מוגברת של אינסולין.
מהם סוגי הסוכרת?
תסמינים כלליים של סוכרת
בעריכת ד"ר מיכאל ויינפאס, מומחה ברפואת משפחה ורופא סוכרת במכון הסוכרת מכבי השלום ת"א.
הבעיה המרכזית של הסוכרתיים היא סיבוכי המחלה שעלולים להוביל לנכויות קשות, מחלות נלוות וכן מהווים גורמי סיכון לתמותה.
חמצת קטוטית (נקראת גם קטואצידוזיס) הינה מקרה פרטני של חמצת מטבולית ומהווה מצב חירום
למה עושים בדיקת המוגלובין מסוכרר? מהם ערכים תקינים? ומתי ניתן או לא ניתן להסתמך על הבדיקה?