סוכרת מסוג 2 קרויה גם "סוכרת שאינה תלויה באינסולין" או סוכרת מבוגרים.
בסוג זה של סוכרת, הלבלב מייצר אינסולין, אך בשל הפרעה בפעילותו התקינה, האינסולין אינו מצליח להתחבר לקולטן שעל גבי מעטפת התא, ולכן אינו תורם להחדרת הגלוקוז לתאי הגוף. מצב זה נקרא תנגודת לאינסולין. גורמי הסיכון לסוכרת מסוג 2 הם גיל, משקל עודף, היעדר פעילות גופנית, מתח נפשי וגורמים תורשתיים. גם סוכרת הריונית מגדילה את הסיכון ללקות בסוכרת מסוג 2 , וכן לחץ דם גבוה וריכוז גבוה של שומנים בדם.
סוכרת מסוג 2 מופיעה לרוב אחרי גיל 04. אך בשנים האחרונות היא מופיעה יותר ויותר גם בגילאים צעירים יותר. היא נובעת בעיקר מנטייה גנטית, אך מושפעת מאוד גם מאורח החיים. בעשור האחרון יש עלייה מתמדת בהתפתחותה של סוכרת סוג 2 בקרב בני נוער - בעיקר בגלל מגפת ההשמנה.
ניתן לדחות או למנוע את הופעת הסוכרת מסוג 2 באמצעות שמירה על משקל תקין, הימנעות מעישון והקפדה על פעילות גופנית סדירה. לפי מחקרים שנעשו 051 דקות של פעילות גופנית, וירידה של כ- %5 מהמשקל, מורידים את הסיכון לסוכרת ב %06
לפי הערכת ארגון הבריאות העולמי, עד שנת 0302 מספר המבוגרים החולים בסוכרת יגיע ליותר מ-055 מיליון, ובשל נתונים אלו היא מכונה "המגיפה של המאה ה-12".
תסמיני סוכרת סוג 2
איך מזהים ומאבחנים סוכרת מסוג 2?
סוכרת מסוג 2 הינה "מחלה שקטה", שיכולה ללוות את האדם מבלי דעת, ולהתגלות במקרה, גם לאחר שנים. אבחון מוקדם מסייע בטיפול ומפחית את הסיכון לסיבוכים בטווח הארוך.
מהן השיטות לאבחון סוכרת?
כאשר ישנו חשד לסימני סוכרת, קיימים גורמי סיכון או מופיעים סימנים לסוכרת מבוגרים, מומלץ לגשת לאבחון. תופעות של סוכרת שאינן מטופלות עלולות להעיד על טרום סוכרת. הערכה של רמת הסוכר ואבחון מוקדם עשויים למנוע הידרדרות והחמרה. השיטות לאבחון סוכרת כוללות בדיקות דם, העמסת סוכר, בדיקת עיניים ובדיקת שתן.
החשיבות של אבחון תסמינים לסוכרת בשלב מוקדם
רמת הסוכר בדם, שהיא אחד מהתסמינים לסוכרת, אינה מורגשת ואינה גורמת לכאב או לסימנים כלשהם. עם זאת, כאשר רמת הסוכר בדם לאורך זמן גבוהה, נגרמים סיבוכים ומופיעות תופעות של סוכרת כגון רגל סוכרתית, פגיעה בכליות, בראייה ובכלי גם קטנים, סיכון גבוה להתקפי לב ולמקרי שבץ.
למעשה, תאי שומן מסוימים פעילים מטבולית ומפרישים כימיקלים המעלים את רמות הדלקת בגוף וגורמים לעלייה בשומן בכבד, המהווה גורם סיכון לתנגודת לאינסולין – מה שעלול לגרום לסוכרת מסוג 2. תאי הגוף מפסיקים להגיב בצורה תקינה לאינסולין, דבר הגורם ללבלב לייצר יותר אינסולין כדי לגרום לתאים להגיב.כל עוד יש מספיק יצור של אינסולין, רמות הסוכר בדם נשארות תקינות, אך בסופו של דבר הלבלב אינו מסוגל לעמוד בקצב. רמות הסוכר מתחילות לעלות, תחילה אחרי ארוחות ואז בצורה רציפה, עד לסוכרת סוג 2.
ילדים וסוכרת מסוג 2
לפי מחקרים שנעשו בשנים האחרונות, יותר מ-08 אחוז מכלל הילדים והמתבגרים הסובלים מסוכרת מסוג 2 סובלים מעודף משקל.
ילדים הסובלים מסוכרת מסוג 2 מאובחנים בדרך כלל בשנות העשרה המוקדמות, אולי משום שרמת ההורמונים במהלך גיל ההתבגרות מקשה על ניצול יעיל של האינסולין. בין גורמי הסיכון:
אם הילד סובל מעודף משקל ויש לו שנים מגורמי הסיכון מהמפורטים לעיל, מומלץ לשוחח עם הרופא על ניטור רמת הסוכר בדם שלו. הבדיקה בדרך כלל מתחילה בגיל 01 או כאשר מתחיל גיל ההתבגרות, והיא חוזרת על עצמה כל שלוש שנים.
בעריכת ד"ר מיכאל ויינפאס, מומחה ברפואת משפחה ורופא סוכרת במכון הסוכרת מכבי השלום ת"א
ישנן בדיקות רפואיות רבות שמומלץ לבצע לאחר האבחון עם סוכרת, במטרה להעריך את יעילות הטיפול וכדי למנוע את הסיבוכים הרבים שעלולים להתלוות לסוכרת.