כי אני מרגישה שיש לי, כדיאטנית וכמטפלת המון מה לתרום, כדי לשפר את איכות החיים של החולים ואת המסוגלות שלהם לנהל את המחלה.
התזונה הקטוגנית היא דיאטה דלת פחמימות ועתירת שומן. בשיטה זו מגבילים את כמות הפחמימות, ואת מקומן תופס השומן. לדוגמא: במקום לאכול ארוחה שכוללת כריך מלחם מלא עם כף גבינה אוכלים חביתה מ-2 ביצים עם שמן זית או חמאה. כשצריכת הפחמימות יורדת בצורה משמעותית, רמות הסוכר והאינסולין בדם יורדות והגוף יכול 'לגשת' למאגרי השומן שלו ואז קורה הקסם. אנחנו שורפים שומן. אותו תהליך שמתרחש גם בזמן צום, או בזמן פעילות גופנית עצימה. תוצרי הפירוק של שריפת השומן נקראים גופי קטון ומכאן מקור השם- דיאטה קטוגנית.
האם הקטוזיס מסוכן?
למי שהמילה קטוזיס יוצרת אצלו קונוטציה מפחידה, חשוב להדגיש את ההבדל שבין קטוזיס לקטואצידוזיס. בדיאטה קטוגנית רמת הקטונים שאנחנו מצפים לראות בדם היא בין 5.0 ל - 3 מילימול לדציליטר. בקטואצידוזיס רמות הקטונים הרבה יותר גבוהות וזהו מצב שעלול להיגרם בסוכרתיים סוג 1 עקב מחסור מוחלט באינסולין.
בשלבים הראשונים של הדיאטה יתכנו תופעות לוואי כמו חולשה, סחרחורת, עייפות, כאבי ראש, עצירות ועוד. לכן חשוב להבין את עקרונות הדיאטה ולבצע אותה בצורה הנכונה כדי להנות מיתרונותיה.
איך ניתן לעקוב אחר רמת הקטונים בדם ?
מדידת קטונים בדם היא השיטה הישירה והכי אמינה לדעת אם אדם נכנס לקטוזיס. ישנו מכשיר מעולה הנקרא פריסטייל אופטיום ניאו המאפשר מדידה ברמת דיוק גבוהה של רמות הסוכר בדם ואף את רמות הקטונים. באמצעותו ניתן להיות במעקב צמוד אחר מדדי הקטונים במהלך הדיאטה הקטוגנית ולהבין את ההשפעה של הדיאטה והצלחתה, להסבר על המכשיר ולרכישה לחצו כאן
אני רואה את התפקיד שלי כשליחות, שהמשימה העיקרית בה היא ליווי אנשים בדרך לשינוי ולבריאות טובה. התהליך צריך להיעשות בשיתוף פעולה עם המטופל ולא בדרך של כפייה. מצד אחד אני מרגישה לפעמים שאני נוקשה, כי הדיאטה היא נוקשה, מצד שני אני הולכת עם המטופל, בקצב שלו ובמידת המסוגלות והפניות שלו לבצע את השינוי בנקודת הזמן הזו בחייו. במפגשים אני מקדישה זמן לבירור המצב הכללי של המטופל, האם הוא ישן טוב בלילה, מה מידת המתח שלו בחיים, האם יש פרטנרים שיכולים לסייע, מה ההעדפות שלו ומה סדר היום שלו, האם יש לו אפשרות לבשל לעצמו, או שצריך שמישהו יסייע. אני מאוד אוהבת לעטוף את המטופל מכל הכיוונים, אם צריך מאמן כושר אברר עבורו, אם זה שף שיבשל עבורו, או אתר אינטרנט שדרכו ניתן לרכוש מוצרים. ההרגשה שאני מנסה לתת לו היא שאנחנו ביחד בדרך. ולדעתי מי שבוחר בדרך הזו הוא אמיץ. כי זה קצת לצאת נגד הזרם ונגד כל מה שידענו עד היום. אבל התוצאות מדברות בעד עצמן ואף מרגשות.
אתגר נוסף הוא הסביבה שלנו שיש בה המון פיתויים וגירויים לאכול פחמימות, ואם המטופל שלי הוא היחיד במשפחה שעושה את הדיאטה זה לא פשוט.
למי לא מתאימה הדיאטה הקטוגנית?
לילדים - הם נמצאים עדיין בתהליך גדילה שדורש אינסולין. הטיפול בילדים סוכרתיים הוא למעשה תהליך טיפול משפחתי ודורש התייחסות מיוחדת וצרכים אחרים, אני יודעת להפנות לדיאטניות ילדים שזה כל עולמן.
בנוסף, קיימים אתגרים לא פשוטים בתזונה הקטגונית, כמו לדוגמא:
סוכרתיים סוג 1 חשוב מאוד שיתייעצו עם צוות רפואי ולא יתחילו את הדיאטה ללא מעקב מחשש להיפוגליקמיה.
כמו כן סוכרתיים סוג 2 המטופלים בתרופות מסוימות עלולים להיכנס למצב של קטואצידוזיס שהוא מסכן חיים.
מטופלים עם הפרעה בתפקוד כלייתי, אם הפגיעה היא קלה או אם היא נובעת מסיבוך של הסוכרת- דווקא איזון של הסוכר יכול לשפר את המצב. כשהפגיעה משמעותית אני אעדיף להפנות לדיאטנית שמתמחה במחלות כליה ולוותר על הדיאטה הקטוגנית.
תשומת לב מיוחדת צריך לתת לאנשים שסבלו בעבר מאבני כליה. הדיאטה אינה מייצרת אבני כליה, אבל חושפת את המטופל למחסור במינרלים, לכן בפגישה הראשונה אני שואלת אם היה בעבר אירוע של אבנים בכליות ואם כן ממליצה על נטילת פוטסיום ציטראט שדורש מרשם, ונושא שתיית המים הוא קריטי למטופלים אלו.
קיים אתגר גם בטיפול באנשים שהיה להם בעבר התקף גאוט (שיגדון), בתחילת הדרך ישנה מעין "תחרות" בין הפרשות הקטונים בשתן לבין הפרשת חומצת השתן, ואז עלולה להיות הצטברות של חומצת שתן ששוקעת במפרקים. כדאי למען הזהירות לקחת אלוריל בהמלצת רופא למניעה, בהמשך חומצת השתן יורדת כך שהדיאטה דווקא מיטיבה עם גאוט.
בנוסף, הדיאטה פחות מתאימה לאנשים עם תת תזונה והפרעות אכילה ולאנשים עם הפרעות בקצב הלב.
מה השתנה בשנים האחרונות בטיפול בסוכרתיים?
התחזקה ההבנה בקרב הצוות הרפואי שסוכרת היא רק קצה הקרחון, וככל שמתערבים מוקדם יותר ניתן למנוע אותה, או לנהל אותה תוך שמירה על איכות חיים מיטבית.
הטיפול התרופתי התקדם מאוד, ובשנים האחרונות גם יצאו לשוק טכנולוגיות חדישות.
בנוסף עלתה המודעות שיש לטפל כבר בטרום סוכרת. מצב שבו קיימת עמידות לאינסולין והיא יכולה להימשך 10-15 שנים וזו הסכנה האמיתית ללב ולבריאות בכלל- יש המון מה לעשות בשלבים האלו.
אני ממליצה על בדיקת אינסולין וגלוקוז בדם כדי לחשב את מדד העמידות לאינסולין. בדיקת האינסולין היא פשוטה, לא יקרה וחשוב שרופא המשפחה ישתף פעולה. הייתה לי מטופלת בת 24 עם שחלה פוליציסטית ועמידות לאינסולין, שבאמצעות התזונה הקטוגנית ירדה משמעותית במשקל, ותוך חצי שנה עברה ממצב של עמידות לאינסולין לרגישות לאינסולין. השינוי הרבה יותר מורכב לסוכרתיים שמטופלים שנים רבות באינסולין, ולהצלחת השינוי דרושה אמונה מאוד חזקה בדרך.
אני מעריצה את המטופלים שלי, ותמיד מזהירה אותם שבשבועיים הראשונים הם לא יאהבו אותי במיוחד בגלל כל תופעות הלוואי, אבל לפעמים תוך זמן קצר רואים את השינוי, כמו גם את הירידה בחשק למתוקים (זה יכול להתרחש תוך יום). יש לי מטופל חדש שמדייק בהנחיות ותוך חודש וחצי הוריד A1c מ-13 ל-6.6! זה סוג של נס - A1c הוא ממוצע הסוכר על פני 3 חודשים, כך שבתוך הערך 6.6 יש עדיין חודש וחצי לפני שהתחיל את הדיאטה והסוכרים היו גבוהים. בבדיקה הבאה אנחנו מצפים לראות ערך של אדם בריא וכל זה עם מינימום טיפול תרופתי, ואכן – כמעט שלושה חודשים אחרי ה- A1c עומד על ערך של 5.8.
אני מאוד ממליצה לעשות את הדיאטה יחד עם בן זוג או עם מישהו קרוב, כי זה מעודד מוטיבציה. לדוגמא, יש לי מטופל שאשתו בשומרי משקל, והייתי צריכה לשכנע את שניהם לעבור לאכול את החביתה דווקא עם חמאה ולא עם תרסיס שמן.
מה צופן העתיד בתחום התזונה?
מעקב-ע"י צוות רב מקצועי. מסגרת היא חשובה והיא צריכה להיות לאורך זמן.
הפחתת סטרס – מכיוון שלחץ נפשי גורם לעלייה מובהקת ברמת הסוכר בדם ואדם שנמצא בסטרס לא פנוי לעשות שינוי תזונתי.
פעילות גופנית- תורמת לאיזון רמות הסוכר וחשובה לשמירה על הירידה במשקל לאורך זמן.
שינה טובה – אדם שאינו ישן מספיק יתקשה לרדת במשקל.
חשוב להאמין בכוחות של כל אדם לעשות את השינוי שהוא בחר לעשות, לבדוק היטב למה זה חשוב כדי שלא יהיה שום דבר שיסיח את הדעת מהמטרה.
תזונה ים תיכונית ידועה בזכות הסגולות הבריאותיות שלה וביתרונות שהיא מספקת לשמירה על אורח חיים בריא ומניעת מחלות
בעידן של טכנולוגיות מתקדמות ושל תזונה מותאמת אישית, כבר לא מספיק רק לתת המלצות בסיסיות של תפריט, אלא מומלץ לחדד את ההשפעות הייחודיות של פירות ומאכלים מסוימים על הבריאות שלנו. הרימון הוא דוגמא טובה להמלצה כזו, משום שניתן לצרוך אותו ולהפיק ממנו את המיטב בדרכים שונות, לא רק בחג אלא במהלך כל השנה.
האם אבוקדו טוב לסוכרתיים? האם אבוקדו מוריד את רמות הסוכר בדם? האם אבוקדו משמין?