logo_header

מה מותר ואסור לסוכרתיים לאכול

אם אתם סוכרתיים, בטח נתקלתם לא מעט פעמים במגוון סוגי דיאטות המציעות דרכים שונות איך להתמודד עם הסוכרת ואיזונה. ישנן דיאטות שעובדות פחות וכאלו שיותר, אך ברוב המקרים איזון הסוכרת תלוי בגורמים נוספים הקשורים לאורח החיים כמו פעילות גופנית, שינה, ארוחות מסודרות, מידת סטרס וכדומה. בנוסף, היום כבר ידוע כי אין בדיוק "מותר ואסור" כפי שאין תזונה אחת המתאימה לכולם. זאת, כיוון שכל אדם שונה מהשני ולכל אחד דפוס תגובה אחר של רמות הסוכר. לדוגמא ישנם אנשים שפרוסת לחם מלא תעלה להם את רמת הסוכר באופן מתון ואנשים אחרים שיחוו קפיצה ברמת הסוכר לאחר אכילתה.

למרות זאת, ישנם המלצות כלליות על מאכלים שבסבירות גבוהה יעלו את רמות הסוכר באופן משמעותי או כאלו עם השפעה זניחה על רמות הסוכר. ישנם אף מאכלים שמסייעים בשמירה על רמות סוכר מאוזנות לאורך זמן. לכן, כדי לעשות לכם סדר – הכנו עבורכם מדריך שיפרט לכם מהם המזונות שפחות מומלצים לסוכרתיים לאכול וכאלו שיסייעו לכם בשמירה על רמות סוכר מאוזנות. לפני כן רק נציין, שלצורך התאמת תפריט אישי לסוכרת חשוב להיעזר בדיאטן או דיאטנית מוסמכים. ההמלצות שכתובות כאן, מבוססות על עקרונות בסיסיים שנחקרו והומלצו ע"י ארגוני בריאות רשמיים בעולם ואינן לוקחות בחשבון את מצבו האישי של כל אחד, שכן ישנה חשיבות למדדים שונים כמו גיל, משקל, מצב הסוכרת, מחלות רקע, סגנון החיים, העדפה אישית וכדומה.

מהם המאכלים שמומלץ לסוכרתיים להימנע מהם?

מזונות עתירי שומן ומתועשים

בורקסים ומאפים שונים, תחליפי גבינות או שמנת, מאכלים מוקפאים ומעובדים כמו שניצל והמבורגר, רטבים, אבקות מרק, נקניקים, בשר שמן ומזון מהיר ומטוגן - כמו צ'יפס, פלאפל, וכדומה.

 
מזונות אלו עשירים בשומן וקלוריות ומעלים את התנגודת לאינסולין - מצב שעלול להוביל לסוכרת או להחמרתה. לכן, מומלץ להימנע מצריכת מאכלים מטוגנים ובעלי אחוז שומן גבוה. מזונות אלו בדרך כלל מוכנים או מוקפאים, כאשר מדובר בעיקר על מזון מהיר, שדל בערכים תזונתיים שתורמים לנו. מזונות אלו מכילים בד"כ כמות נתרן (מלח) גבוהה ושני סוגי שומן שאינם טובים לגוף; שומן רווי– שומן מן החי, כמו השומן שנמצא בחמאה, גבינה, המבורגר וכדומה ושומן טראנס– שומן צמחי מוקשה שנמצא לרוב במזונות מעובדים כמו בורקס, חטיפים ומיני מאפים. שומנים מסוגים אלו מעלים את רמות הכולסטרול הרע בגוף בדם ומזיקים לבריאותנו ולכן מומלץ להימנע מצריכתם כמה שיותר.

היום כמעט לכל מאכל המכיל אחוז שומן גדול, ניתן למצוא גם גרסה מופחתת שומן וכדאי להעדיף אותם בבחירת הארוחה. לדוגמא, ניתן להחליף מוצרי חלב כמו גבינות שמנת וגבינות קשות בעלות אחוז שומן גבוה , לגבינות רזות (עד 5% שומן) ויוגורט.. ומה לגבי בשר? נסו לבחור בשרים המכילים אחוז שומן נמוך כמו חזה עוף, פילה בקר או שתסירו באופן עצמאי את השומן לפני הכנתם.

הימנעו ממזונות "ריקים"

משקאות קלים, ממתקים, גלידות, חטיפים ומאפים מקמח לבן.

מאכלים אלו מכילים מעט או כמעט ולא וויטמינים, חלבונים וסיבים תזונתיים ואף תורמים לגוף "קלוריות ריקות" שאין להם ערכים תזונתיים.

מאכלים עם כמות נתרן גבוהה

מזונות מלוחים כמו חמוצים, זיתים, גבינות מלוחות וצהובות, דגים מלוחים, סלטים מוכנים (חומוס, טחינה..) אבקת מרק, חטיפים, קרקרים, מרקים מוכנים, שימורים למינהם ורטבים.

מומלץ להימנע מצריכת מזונות אלו במטרה להפחית את כמות הנתרן שאנו צורכים, שכן נתרן נמצא ממילא גם בהרבה מזונות שאנחנו צורכים ואינם מלוחים כמו לחם וקוטג'. הפחתה בנתרן מסייעת לשמירה על לחץ דם תקין. כמו כן, מומלץ לא להוסיף מלח במהלך הארוחות, ולהשתמש בתבלינים אחרים. הפחתת מלח דורשת בהתחלה תקופה של הסתגלות לבלוטות הטעם, אך אם עושים זאת בהדרגה, זה בהחלט ישים ולא פוגע בהנאה מהמזון.

מהם המאכלים המומלצים לסוכרתיים?

ירקות

ירקות תורמים לגופנו ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים שחיוניים לגוף ובעלי ערך קלורי קטן. הסיבים התזונתיים מגבירים את תחושת השובע, מסייעים לתפקוד מערכת העיכול, תורמים לאיזון רמות הסוכר בדם ולהפחתה בכולסטרול. הסיבים בירקות נמצאים בעיקר בקליפותיהם, לכן מומלץ לא לקלף אותן כשאוכלים. חשוב לצרוך מגוון רחב של ירקות מכל הצבעים, שכן כל אחד מהם מכיל כמות שונה של חומרים מזינים ונוגדי חמצון שונים. ניתן לשלב ירקות בכל ארוחה ואף לבשל אותם, שכן חלק מהערכים התזונתיים, וגם הסיבים התזונתיים נשמרים גם בחימום.

מזונות עשירים בסיבים תזונתיים

מלבד ירקות, מזונות עשירים בסיבים כוללים קטניות שונות כמו שעועית, חומוס, אפונה, עדשים, אגוזים וכדומה, דגנים מלאים, בורגול, תירס, אורז מלא, שיבולת שועל, שיפון וכדומה.

מזונות אלה תורמים לגופנו סיבים תזונתיים החיוניים לגוף ואף עשויים להאט את ספיגת הסוכר לאחר האוכל ובכך לסייע באיזון טוב יותר של רמות הסוכר בדם. הסיבים חשובים גם לבריאות הלב ומערכת העיכול. ניתן להכין מנה טעימה ומשביעה המכילה סיבים תזונתיים כדוגמת שעועית, חומוס או עדשים, בשילוב עם סלט ירקות.

מאכלים הכוללים שומן חד בלתי רווי

שומן חד בלתי רווי מצוי בשמן זית, אבוקדו, אגוזי מלך, גרעינים, טחינה ועוד .

שומן חד בלתי רווי נחשב לשומן המומלץ ביותר והחלפתו במקום שומן רווי עשויה לשפר את פרופיל השומנים בדם ואת הרגישות לאינסולין ובהתאם לכך לסייע באיזון רמות הסוכר בדם. הוא גם מפחית את הסיכון לחלות במחלות לב וסיבוכים נוספים.

דגים

כמויות מתונות של דגים יכולות גם הן להועיל לבריאות הלב, מכיוון שדגים עשירים בחומצות שומן אומגה 3, שמאטות את צמיחת הטרשת בעורקים. מומלץ לאכול 2 מנות דגים בשבוע ולהעדיף דגי ים כמו סלמון סול, הליבוט וטונה טרייה, שמהווים חלק מהתזונה הים תיכונית.

מהם המאכלים מהם ניתן לצרוך, אך במידה?

מאכלים המכילים פחמימות

מאחר וגופנו מפרק פחמימות לגלוקוז (סוכר), לפחמימות יש השפעה מכרעת על רמות הסוכר בדם. נהוג לחשוב שלסוכרתיים אסור לאכול פחמימות, אך לא כך הדבר, צריכת פחמימות חשובה עבור סוכרתיים, במטרה לספק לגוף את מגוון הרכיבים הדרושים לו, כחלק מאכילת מאכלים מכל קבוצות המזון, ולהוות מקור לאנרגיה, ויטמינים, מינרלים וסיבים.

 
כשמדובר על פחמימות, העדיפו לבחור בפחמימות מורכבות עם סיבים תזונתיים, הנספגות לאט יותר בגוף ולכן קצב השפעתן על רמות הסוכר נמשך לאורך זמן ולא עולה במהירות. דוגמאות למאכלים כאלו: לחם שיפון או מחיטה מלאה, קטניות (שעועית, אפונה, עדשים ועוד), פסטה מקמח מלא, שיבולת שועל, אורז בסמטי או מלא, בטטה וכדומה. בניגוד אליהם, ישנם פחמימות מורכבות בעלות ערך גליקמי גבוה שגורמות לעלייה ולירידה מהירות וחדות ברמות הסוכר בדם, כיוון שהפחמימות במזונות כאלה מתפרקות במהירות רבה. ולכן מומלץ דווקא להפחית בצריכתן דוגמא למאכלים אלו הן תפוחי אדמה, אורז לבן, פסטה מקמח לבן, עוגות, עוגיות וכדומה.

בד"כ מומלץ לחלק את צריכת המזון לפי קבוצות אבות המזון באופן הבא:

פחמימות יהוו כ- 40%-55% מצריכת הקלוריות (בדגש על דגנים מלאים ירקות ופירות ).

חלבונים יהוו כ- 15%-20% מצריכת הקלוריות (בדגש על מאכלים ללא % שומן גבוה מוצרי חלב, עוף, ביצים, דגים, טופו, חומוס, עדשים וכד').

שומנים יהוו כ- 30% -40% מצריכת הקלוריות ( בדגש על שומן חד בלתי רווי הנמצא באגוזים, שמן זית, טחינה וכד').

גם כאן, אין מדובר בנוסחה אחידה, ואופן החלוקה משתנה בין אדם לאדם ואף תלוי במטרה הרצויה. ארוחה מאוזנת יכולה לכלול למשל קערת אורז מלא, עוף בתנור ושילוב של ירקות טריים שמספקת לנו הרבה יותר רכיבים תזונתיים חיוניים מאשר ארוחה של פחמימות בלבד כמו מנת פסטה. בכל ארוחה יש לאכול כמות דומה של פחמימות מורכבות, פרט לארוחה הכוללת בשר או דגים, שבה רצוי לצמצם את כמות הפחמימות, או אפילו לא לצרוך כלל.

פירות

פירות מכילים כמויות משתנות של פחמימות וקלוריות, ולכן יש לשים לב לסוג הפרי שבוחרים ולכמות שצורכים ממנו. מומלץ לבחור בפירות בעלי השפעה פחותה על רמות הסוכר בדם כדוגמת אגס, תפוח, שזיף, אפרסק, תות שדה, מלון ורימון על פני פירות כמו, אפרסמון וענבים המכילים כמויות גדולות של סוכר ועשויים להקפיץ את רמות הסוכר. בכל מקרה, מומלץ לשלב עם הפרי מנת שומן כמו אגוזים או שקדים שיאטו את ספיגת הסוכר בדם.

העדיפו לצרוך את הפרי עצמו ולא את המיץ, מאחר שבמיץ מאבדים כמות מסוימת מהוויטמינים ומהסיבים התזונתיים שבפרי. מיץ פירות טבעי מעלה את רמות הסוכר בדם במהירות רבה ממש כמו משקה קל.

ממתיקים מלאכותיים

ממתיקים מלאכותיים כדוגמת סכרין, סוכרלוז, אספרטיים וכדומה הינם פתרון חלקי לצורך במתוק עבור סוכרתיים שקשה להם עם הפיתוי. הם נועדו לשמש כתחליף לסוכר בשל רמת המתיקות שלהם ולהפחית את הערך הקלורי של המוצר. כך, הם אינם מכילים פחמימות זמינות ולכן הם גם לא מעלים את רמות הסוכר בדם.

אין בהם תועלת רבה, אבל הם בהחלט מסייעים בהפחתת צריכת הסוכר הרגיל אם משתמשים בהם בצורה מבוקרת כתחליף. קיימים מחקרים רבים שהוכיחו שאין לממתיקים אלו השפעה על רמות הסוכר ואף יעילים במניעת השמנה. בסך הכל אושרו לשימוש 6 סוגים שונים של ממתיקים על ידי מנהל התרופות והמזון האמריקאי (ה-FDA) ואנחנו צורכים אותם באופן קבוע גם מבלי לשים לב, לדוגמא בקולה זירו. לכן, ההמלצה היא להעדיף שתיית משקה שהומתק בממתיק מלאכותי – מאשר בסוכר רגיל. אלכוהול

לסוכרתיים מותר לשתות אלכוהול, אך חשוב לצרוך במתינות: עד 2 בירות/ כוסות יין/ צ'ייסרים של משקה אלכוהולי חריף ביום לגבר, ועד אחד ביום לאישה. חשוב להגיד, כי אלכוהול אינו גורם לעלייה ברמות הסוכר בדם, ואף עשוי לגרום לירידה חדה ברמות הסוכר בדם במיוחד בקרב מי שמזריק אינסולין. אך יש גם יוצאים מהכלל ליקריםאו קוקטילים שונים המכילים כמות גדולה של סוכר ולכן אם אתם שותים, העדיפו כוס יין טובה או כוס בירה על פני אפשרויות אלה.

וודאו תמיד שאתם מאוזנים!

 
מאחר וגופו של כל אדם מגיב שונה לסוגים שונים של מאכלים, חשוב מאוד להבין ברגע שמשנים תפריט תזונה אם אכן כל מרכיבי התפריט מסייעים בשמירה על רמות סוכר מאוזנות. לכן קיימת חשיבות גם לביצוע מעקב רציף אחר רמות הסוכר בדם בעת כל שינוי שכזה

. ניתן לבצע זאת באמצעות מערכת פריסטייל ליברה המנטרת באופן רציף את רמות הסוכר ומסייעת להבין בצורה טובה יותר כיצד הסוכר מושפע לאחר כל ארוחה. כך ניתן יהיה להיות עם היד על הדופק ולשים לב למצבים חריגים ברמות הסוכר ולמנוע סיבוכים אפשריים. לאנשים שאינם מזריקים אינסולין מספר פעמים ביום, חיבור לניטור רציף אפילו לשבועיים בלבד יכול לסייע מאוד בלמידה על תגובות אישיות של רמות הסוכר למאכלים שאנו אוכלים (רובנו אוכלים די קבוע) וגם על אורח החיים.

לסיכום, חשוב להיות מודעים לתפריט התזונה שלכם ולדאוג שיכיל יותר מזונות בעלי ערכים תזונתיים טובים ופחות מאלו שעלולים להעלות לכם את רמות הסוכר בדם ולהוציא אתכם מאיזון. בכל מקרה, יש להיעזר בדיאטנית או באיש צוות רפואי על מנת להתאים בצורה הולמת את התפריט הרצוי. עם זאת נדגיש, כי גם לאורח חיים בריא, הכולל פעילות גופנית, שינה טובה ואכילה מסודרת יש משמעות רבה לאיזון רמות הסוכר בדם ולא הכל נגמר ומתחיל רק בתזונה. לכן, עשו שינוי לעצמכם לא רק בצלחת – אלא גם באורח החיים!

מאת: ליטל סמואל לוי, M.Sc דיאטנית קלינית ומנהלת מרקט אקסס בגפן מדיקל.

הצהרת בריאות

מאמר זה מספק מידע כללי ודיונים על בריאות ונושאים קשורים. המידע והתכנים האחרים המסופקים במאמר זה, או בחומרים מקושרים כלשהם, אינם מיועדים ואין לפרשם כייעוץ רפואי, ואינם מהווים תחליף להתייעצות או טיפול רפואי מקצועי. אם יש לך או לאדם אחר חשש רפואי, עליך להתייעץ עם הרופא המטפל שלך או לפנות לטיפול רפואי מקצועי אחר. לעולם אל תתעלם מייעוץ רפואי מקצועי או עיכוב בחיפושו בגלל דבר שקראת במאמר זה או בחומרים מקושרים כלשהם. אם אתה חושב שיש לך מצב חירום רפואי, התקשר מיד לרופא או לשירותי החירום. הדעות וההשקפות המובעות במאמר ובאתר זה אינן קשורות לדעות של אף גורם אקדמי, בית חולים, פרקטיקה רפואית או מוסד אחר.

מאמרים נוספים

שוקולד וסוכרת
האם שוקולד טוב לסוכרתיים? 7 יתרונות בריאותיים של השוקולד 

">

בשורות מתוקות - על שוקולד וסוכרת

האם שוקולד טוב לסוכרתיים? 7 יתרונות בריאותיים של השוקולד 

להמשך קריאה
עדינה בכר, נשואה ואם לשלוש בנות, מתגוררת בתל אביב. מתמחה באיזון סוכרת, מובילה את תחום הדיאטה הקטוגנית בארץ.

">

ראיון עם עדינה בכר - דיאטנית קלינית ומומחית בתזונה קטוגנית

עדינה בכר, נשואה ואם לשלוש בנות, מתגוררת בתל אביב. מתמחה באיזון סוכרת, מובילה את תחום הדיאטה הקטוגנית בארץ.

להמשך קריאה
סלק לחולי סוכרת
הסלק מקבל לעיתים קרובות מעמד של "מזון על" (סופר פוד), בשל מחקרים רבים שהראו את התרומה העצומה שלו למערכות שונות בגוף.

">

האם מותר לסוכרתיים לאכול סלק?

הסלק מקבל לעיתים קרובות מעמד של "מזון על" (סופר פוד), בשל מחקרים רבים שהראו את התרומה העצומה שלו למערכות שונות בגוף.

להמשך קריאה