logo_header

כמה סוכר מסתתר במאכלים הבאים?

סוכר, כידוע, הוא שם כולל לקבוצת פחמימות בעלות טעם מתוק. הסוכר מופק מצמח - קנה סוכר טהור, הממתיק לנו את האוכל (ובואו נודה, גם את החיים). אלא שבסוכר אין רכיבים תזונתיים נוספים כמו סיבים, וצריכה מוגזמת שלו בהחלט אינה נחשבת כדבר בריא, וקשורה קשר ישיר להשמנה ולסוכרת.

מזונות עתירים בסוכר עלולים להשפיע לרעה על הגוף. החל מתנודות חדות ברמת הסוכר בגוף - עליה חדה שבעקבותיה תתרחש ירידה חדה, ובעקבותיה כמיהה למתוק.

כמה סוכר אנחנו צורכים?

לפי מחקרים, הישראלי צורך בממוצע כ-30 כפיות סוכר ביום, ואילו ילדי ישראל צורכים בממוצע כ-43 כפיות ביום. רוב ארגוני הבריאות ממליצים לצרוך בין 5-8 כפיות סוכר ביום לכל היותר (בכפית סוכר יש רק 5 גרם).

ולמה אנחנו כל כך אוהבים מתוק?

 
מדובר במנגנון הישרדות שנשאר אצלנו מהתקופה שהאדם היה מלקט את מזונו בטבע: כדי לדעת מה רעיל ומה מזין - טעם מר המשדר למוח רעילות ודוחה את המזון, ואילו טעם מתוק מעודד את האכילה. כלומר: במשך מיליוני שנים למדנו לזהות טעם מתוק כסימן ל"בטוח למאכל" – ואז באה תעשיית המזון המהיר, שהציפה אותנו במתוקים שמתעתעים בחוש הטעם שלנו.

אז מהי כמות הסוכר שמותר לסוכרתיים לצרוך?

אין כאן תשובה מדויקת. ארגון ה- ADA (ארגון התזונה האמריקאי) שפרסם המלצות,קבע שלסוכרתיים אין דיאטה אחת נכונה, ואין אפילו תשובה נכונה אחת לגבי חלוקת כמות הפחמימות, החלבונים והשומנים. כיום שוררת ההבנה בקרב אנשי המקצוע שאנשים שונים מגיבים אחרת למזונות שונים. מזונות שחשבנו פעם שהם טובים לכולם באותה מידה, או שחשבנו שאסור לאכול אותם, היום ברור לנו שלכל אדם יש אינדקס גליקמי משלו, הוא מגיב אחרת לסוגי מזון שונים.

 
הסוכר נמצא לא רק במזונות מעובדים ובמשקאות קלים, אלא גם במאכלים שנתפסים כבריאים, וברוב המקרים קשה לנו להעריך כמה סוכר באמת יש במאכלים שאנחנו אוהבים.

אז מהן ההמלצות לסוכרתיים, שמנסים להקפיד על אורח חיים בריא, ונמנעים במידת האפשר ממזון מעובד?

1. לא לפחד מפירות, אבל כן להיות מודעים לכמויות הסוכר. כדאי לבדוק איך הפירות השונים משפיעים עלינו: אפשר לאכול, למדוד סוכר לפני וכעבור שעה, ולפי המדידות להבין את ההשפעה. אם פרי מסוים מעלה קצת יותר את הסוכר, מומלץ לשלב איתו שומן - כגון חופן של אגוזים או שקדים, ואז האינדקס הגליקמי יורד, הפרי מתפרק באופן מתון יותר וגם הסוכר יעלה באופן מתון יותר.

2. ירקות – גם ירקות הם פחמימות, וירקות עם כמות פחמימות גבוהה יכולים לעלות את רמת הסוכר. הכלל המנחה לגבי ירקות הוא פשוט מאוד- בכל הירקות שגדלים מעל האדמה כמות הפחמימות נמוכה (העליים לסוגיהם), והירקות שגדלים מתחת לאדמה עשירים בפחמימה ורצוי להפחית במידת האפשר (לדוגמא: מומלץ להפחית אכילת בטטות, תפ"א, לפת וגזר לבן).

חשוב לומר: הסוכר שנמצא בירקות שורש או בפירות הוא סוכר טבעי (בשונה מסוכר לבן מוסף), והוא "ארוז" בחבילה אחת יחד עם מרכיבים חשובים מאוד לגוף כמו ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים, שממתנים את עלית הסוכר.

לפיכך מומלץ לשלב בתפריט מגוון של פירות וירקות, ולהעדיף פירות על מתוקים מעובדים אחרים. יחד עם זאת לא להתעלם מכמות הפחמימות שאנו אוכלים במנה, ולקחת אותה בחשבון בכמות הכוללת.

3. ארגון התזונה האמריקאי ממליץ לחלק צלחת של ארוחה כך שחצי מהצלחת כוללת ירקות מסוגים שונים (תפוח אדמה ובטטה לא נחשבים כירקות), רבע צלחת חלבון בשרי או צמחי, ורק רבע צלחת תוקצה לפחמימה. גם אם לא ידוע איך הפחמימה משפיעה - לכמות הנאכלת יש חשיבות משמעותית.

הבשורה היא שבסוף חודש ינואר 0202 נכנס לתוקפו חוק המחייב סימון שומן טראנס ופחמימות במזון; סימון זה מחייב לפרט גם את סך הסוכרים במוצר, לעומת הסימון בעבר שכלל את סך הפחמימות בלבד, כך שכולנו נוכל לדעת כמה סוכר יש במוצרים שאנו קונים. עם זאת, בהקשר למוצרים טבעיים או שאינם ארוזים, אין לנו מידע לגבי תכולת הסוכר.

כדי לעשות לכם סדר בבלגן החלטנו לצרף לכם את טבלת הכפיות של עדינה בכר, דיאטנית במרכז CMD.

הטבלה מאפשרת לנו להעלות מודעות למזונות שאנו צורכים, אבל לא יודעים שהם מכילים כמויות סוכר כל כך גדולות, והרשימה עלולה להפתיע אתכם.

לצפייה בטבלת כפיות הסוכר

בעריכת ליטל סמואל לוי, cS.M דיאטנית קלינית ומנהלת מרקט אקסס בגפן מדיקל

מאמרים נוספים

​תזונה ים תיכונית ידועה בזכות הסגולות הבריאותיות שלה וביתרונות שהיא מספקת לשמירה על אורח חיים בריא ומניעת מחלות

">

להתאהב בדיאטה ים תיכונית

​תזונה ים תיכונית ידועה בזכות הסגולות הבריאותיות שלה וביתרונות שהיא מספקת לשמירה על אורח חיים בריא ומניעת מחלות

להמשך קריאה
בעידן של טכנולוגיות מתקדמות ושל תזונה מותאמת אישית, כבר לא מספיק רק לתת המלצות בסיסיות של תפריט, אלא מומלץ לחדד את ההשפעות הייחודיות של פירות ומאכלים מסוימים על הבריאות שלנו. הרימון הוא דוגמא טובה להמלצה כזו, משום שניתן לצרוך אותו ולהפיק ממנו את המיטב בדרכים שונות, לא רק בחג אלא במהלך כל השנה.

">

סגולות הרימון

בעידן של טכנולוגיות מתקדמות ושל תזונה מותאמת אישית, כבר לא מספיק רק לתת המלצות בסיסיות של תפריט, אלא מומלץ לחדד את ההשפעות הייחודיות של פירות ומאכלים מסוימים על הבריאות שלנו. הרימון הוא דוגמא טובה להמלצה כזו, משום שניתן לצרוך אותו ולהפיק ממנו את המיטב בדרכים שונות, לא רק בחג אלא במהלך כל השנה.

להמשך קריאה
בננה היא אחד הפירות האהובים ביותר בעולם, אבל האם בננה מותרת לסוכרתיים? הכל בכתבה הבאה.

 

">

בננה לסוכרתיים

בננה היא אחד הפירות האהובים ביותר בעולם, אבל האם בננה מותרת לסוכרתיים? הכל בכתבה הבאה.

 

להמשך קריאה