כמה מילים על נגיף הקורונה:
שמו הרשמי של נגיף הקורונה לפי ארגון הבריאות העולמי הוא 2-Voc-SRAS, ושם המחלה הוא 91-DIVOC. במהלך דצמבר 9102 הוא החל לגרום לתחלואה בדלקת ריאות בעיר ווהאן אשר במחוז חוביי במרכז סין. והתפשט במהירות בסין וברחבי העולם. ב-11 במרץ הכריז ארגון הבריאות העולמי על הקורונה כמגיפה עולמית.
רמת ההדבקה של הנגיף דומה לזו של השפעת, והתסמינים דומים אף הם: חום, שיעול וקוצר נשימה. רוב החולים מפגינים תסמינים כעבור כשבוע ימים, ואצל אחרים הם יופיעו מאוחר יותר, בטווח של עשרה ימים עד שבועיים.
פרופ' חוליו ויינשטיין, מנהל יחידת הסוכרת בבי"ח וולפסון, ורופא סוכרת בכיר במרכז CMD למצוינות בסוכרת מסביר- "הסוכרת, שבאה לידי ביטוי בהשפעה על אברים חיוניים בגוף, דוגמת הלב והכליות, הופכת להיות אפילו מסוכנת יותר בימים הללו של התמודדות עם נגיף הקורונה.
אין לקורונה טיפול כיום, ולכן אנחנו צריכים לנהוג במשנה זהירות ובייחוד כאשר מדובר בבני הגיל השלישי ומעלה".
למי נגיף הקורונה מסוכן במיוחד?
מהנתונים הסטטיסטיים נראה כי בני 06 ומעלה, ומי שסובלים מחלות רקע כרוניות כמו מחלות לב, סוכרת, לחץ דם גבוה, מחלות ריאה, סרטן וכן מי שסובל מדיכוי חיסוני נמצאים בסיכון מוגבר. לכן, מי שמצוי בקבוצות סיכון הללו נדרש להקפיד במיוחד על כללי הבטיחות שפרסם משרד הבריאות, ולהפחית ככל הניתן יציאות מן הבית.
מהן הפעולות הבסיסיות להגנה מפני הקורונה?
על סוכרת, חרדה וקורונה
גם בלי הקורונה, סוכרתיים נוטים לסבול מלחץ וחרדה יותר מאנשים אחרים. סוכרתיים אחראים לניהול הסוכר בדם, משימה מאתגרת גם בימים רגילים. דאגת יתר, לחץ וחרדה עלולים אף הם להעלות את רמות הסוכר, ועל כן חשוב במיוחד בימים אלו לערוך מעקב ולהקפיד על ניטור רמות הסוכר באופן קבוע לאורך כל שעות היממה.
אכילה מרובה או לא סדירה, לפעמים כאמצעי הרגעה לחרדה, עלולה להשפיע לרעה על איזון הסוכרת ולגרום לעלייה במשקל, וכך גם ההפחתה במידת הפעילות הגופנית, שהיא פועל יוצא להגבלות על התנועה והיציאה מהבית.
כמו כן – השהייה בבידוד אינה מאפשרת קניית מזון או רכישת תרופות באופן עצמאי או מיידית, לכן חשוב לדאוג מראש לכמות מספקת של מזון טרי ותרופות דרושות לטווח הקרוב , ובמקרה הצורך להפעיל חברים ובני משפחה.
פעילות גופנית בימי הקורונה
פעילות גופנית, גם אם היא נעשית בבית, יכולה לתרום הרבה לתחושת החיונית ולמצב הרוח. ברשת קיימים כרגע עשרות סרטונים חדשים לאימונים בבית מכל הסוגים החל מאימונים אירוביים ועד יוגה שניתן לבצע ללא אביזרים בסלון הביתי. נסו להקדיש לפחות 03 דקות ליום לאימון גופני, ותחושת החיוניות תשתפר במקביל לשיפור ברמות הסוכר
המלצות תזונתיות לשמירה על איזון רמות הסוכר בימי הקורונה:
1.להיצמד במידת האפשר למסגרת הארוחות המסודרות שקיבלתם מהדיאטנית – שמותאמת לכם אישית הן מבחינת הצרכים התזונתיים והן מבחינת הטיפול בסוכרת.
2.חשוב לשמור על משקל גוף בריא ולהימנע מעלייה או מירידה קיצונית במשקל.
3.חשוב לדאוג למזון בריא בבית- ירקות ופירות, קטניות, שקדים ואגוזים ומקורות דלי שומן של חלבונים כמו מוצרי חלד, דגים, ביצה עוף והודו
4.מומלץ לשים לב לחלוקה מתאימה של פחמימות בכל ארוחה בהתאם לטיפול התרופתי שלכם או האינסולין, כדי להימנע ממצבים של היפרגליקמיה או היפוגליקמיה. כמו כן כדאי לרענן את הידע לגבי מזונות עשירים בפחמימות.
5.יש להיזהר מאכילה מרובה של ממתיקים מלאכותיים, מוצרי דיאט המכילים פחמימות וגורמים לעתים לעלייה ברמות הסוכר
6.להפחית במידת האפשר צריכה של מוצרי מזון מעובדים, העתירים סוכר, מלח, נתרן ושומן רווי.
7.להקפיד על שתייה מספקת של נוזלים, למרות שאנחנו בבידוד בבית ולא תמיד מרגישים תחושת צמא. הכליות הן איבר שעלול להיפגע מאוד ורגיש מאוד להתייבשות.
8.טיפול בהיפוגליקמיה - כשרמות הסוכר נמוכות מ- 07 מ"ג/ד"ל, מומלץ לפעול לפי כללי ה- 51: במידה ורמת הסוכר מתחת ל- 07 מ"ג /ד"ל יש לצרוך 51 גר' גלוקוז זמין (בטבליות או בנוזל), או 3 כפיות סוכר / חצי כוס מיץ או כף דבש השווים ל- 51 גר' גלוקוז.
51 דקות לאחר הטיפול לבדוק שוב את רמת הסוכר בדם. אם הרמה עדיין מתחת ל 07 מ"ג / ד"צ יש לחזור על הטיפול הראשוני כלומר מנה נוספת של 51 גר' גלוקוז .
יש לזכור! כי תיקון היפוגליקמיה ע"י אכילת דברי מתיקה אינה גורמת לעלייה מהירה של ערכי הגלוקוז ואף עלולה לגרום לעלייה מוגזמת בערכי הגלוקוז מאוחר יותר ולהשמנה.
פרופ' חוליו ויינשטיין ממליץ לסוכרתיים בני הדור השלישי לנקוט בצעדים הבאים:
לסיום: שמירה על תזונה נכונה ופעילות גופנית, בהתאמה לטיפול התרופתי ולפי המלצות הצוות הרפואי והדיאטנית יעזרו לשמור על איזון הסוכרת גם בימי קורונה.
בעריכת ליטל סמואל לוי, cS.M דיאטנית קלינית ומנהלת מרקט אקסס בגפן מדיקל.
כדי לשמור על איזון ברמות הסוכר, על הסוכרתיים לשלוט על ה-CBA
במצבים המחייבים אותנו לעשות שינוי באורח החיים, אנו מעדיפים לשלב את השינוי כך שיתאים לסגנון החיים הקבוע שלנו, ונרתעים מלהפעיל אותם כסדרת טקטיקות מכאיבות שיש להן נקודת התחלה ויעד סופי. למרות שזה מאוד מפתה להסתער בכל הכוח על פרויקט כמו "דיאטה כסאח", ולמרות שאנחנו מכירים בכך , מסתבר שזה לא מוביל לתוצאו