החגים הם תקופה נפלאה של השנה, בה אנחנו מבלים עם המשפחה והחברים. החופש מהשגרה הלחוצה תורם אנרגיות חיוביות להמשך. זו גם תקופה בה יש דגש רב על ארוחות, דבר שיוצר חשש לעיתים בקרב סוכרתיים או בקרב אלו המעוניינים לרדת ולשמור על משקלם. כולם מכירים ושמעו זה מכבר על תכולת הקלוריות הרבה של ארוחות החג וחווים כל שנה מחדש את האתגר והתסכול הנלווה לו סביב הרצון לשמור מחד ולאכול מכל הבא ליד, מנגד.
נסו לבדוק אם הטיפים הבאים יכולים לסייע לכם לעבור את תקופת החגים שמחים, מאוזנים מבחינת הסוכר ויציבים במשקל.
1. מילת המפתח היא תכנון
לאורך כל החיים והחגים, תכנון מקדים מסייע לנו להתמודד טוב יותר עם אתגרים, במיוחד בכל הנוגע לאכילה. דוגמאות לתכנון מראש:
2. עסקו בפעילות גופנית
נצלו את ימי החופשה לפעילות גופנית לפי היכולת שלכם. פעילות גופנית תשאיר אתכם "במסלול" ותגביר את המוטיבציה שלכם לבחור לאכול מזון בריא גם בתקופת החגים. לסוכרתיים חשוב לדעת כי ההליכה היא כמו תרופה מבחינת השפעתה על רמות הסוכר בדם. מעבר לכך, במידה ותעשו הליכה לפני ארוחת החג ההשפעה החיובית שלה יכולה לסייע בשיפור רמות הסוכר בזמן ארוחת החג (ואף עד יממה לאחר מכן). גם אם יהיה חם לפני הארוחה החליטו שאתם צועדים בתוך הבית (כן, כן) מקצה לקצה עם מוזיקה ברקע. גם לפעילויות הקטנות יש חשיבות מבחינת איזון רמות הסוכר – חנו רחוק יותר את האוטו ולכו מספר דקות, עלו במדרגות, קומו מהשולחן ועזרו לפנות ולהגיש וכד'.
3. מודעות
לא פעם אנחנו פועלים באופן אוטומטי ורק בדיעבד מנתחים לעצמינו מה קרה או מה אכלנו ומצטערים על דברים שעשינו. המודעות יכולה להיות:
בארוחת החג עצמה – לאכול בנחת ובהנאה. לשים לב לטעמים המיוחדים של האוכל ולבדוק במהלך הארוחה מהי דרגת הרעב או השובע שלנו. מומלץ להפסיק לאכול כשמרגישים שובע נעים (בניגוד להרגשה של כבדים / מפוצצים).
לנשנושים בין הארוחות – חלק גדול מהאנשים אינם מחשיבים ביס של עוגייה / טעימה של כף מהסיר וכד'. מדובר על מאות קלוריות שיכולות להצטבר ולהיות בעלות השפעה על איזון רמות הסוכר או המשקל. ההצעה שלי – שימו דף על המקרר ובכל פעם שאתם אוכלים בין הארוחות רשמו זאת. כך יהיה לכם שיקוף אמיתי ומלא להרגלים שאינם תמיד נמצאים במודעות שלנו.
4. מהלך הארוחה והרכבה
5. בלי ייסורי מצפון
מותר ואף רצוי להנות מאוכל בתקופת החגים (ובחיים בכלל), אבל כדאי לעשות את זה בצורה הגיונית, שקולה ומאוזנת. מה שיעזור לכם הוא לאמץ אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית ודפוסי אכילה בריאים בשגרה, בלי התנזרות ובלי דיאטות "כאסח" שמובילות לעלייה במשקל לאחריהן. דברים טיפים שיכולים לתרום להתמדה באימוץ ההרגלים החדשים: מציאת מסגרת תזונתית / ספורטיבית שתתמוך בכם, שימוש באפליקציות שונות בהן ניתן לתעד את הרגלי האכילה והספורט שלכם, שימוש במד סוכר רציף שנותן תמונה מלאה של 42 שעות לרמת( של רמות ) הסוכר שלכם להתאמה אישית של מזונות ועוד.
מאחלים לכם חגי תשרי שמחים ובריאים!
מאת עינת מזור בקר, דיאטנית קלינית מומחית בסוכרת, מרכז CMD לטיפול בסוכרת
הסגר הממושך לאורך תקופת חגי תשרי גרם למצב של חוסר ודאות אצל רבים מאיתנו, אך בעיקר בקרב ציבור הסוכרתיים שחוששים מפגיעה באיזון רמות הסוכר שלהם, בייחוד כשאין עדיין מועד מדויק להסרת הסגר
כאשר מדברים על חופשת הקיץ, אנחנו יוצאים מתוך הנחה שבימי השבוע הרגילים, אתם כבר נמצאים במודעות מלאה לצורך בשיפור איכות החיים שלכם, אתם מזהים את הרגעים הקריטיים בחייכם שדורשים תשומת לב מיוחדת, עובדים על שינוי הרגלים, יש לכם הערכה ברורה של היכולות שלכם, והבנה טובה כיצד הסביבה הקרובה אליכם משפיעה עליכם בשמירה על אורח חיים בריא.
לאחר שנה ארוכה שבה התמודדנו עם מגפת הקורונה ועם מצב ביטחוני לא פשוט, סוף סוף הגיעה עונת הקיץ