יום הכיפורים, אחד הימים החשובים ביותר ביהדות, המתאפיין בשמירה על צום של כ-52 שעות, מהווה מפגש מעניין בין התמודדותו היומיומית של אדם עם סוכרת לבין חוקי היהדות שעשויים להוות אתגר עבורו בדרך לשמירה על איזון רמות הסוכר. עד לפני כעשור, רופאים נהגו לפסול על הסף את אפשרותם של סוכרתיים מכל סוג שהוא לצום ביום כיפור. אולם, חרף האיסור הרפואי, סוכרתיים רבים החליטו לצום, ובמרבית המקרים נוכחו הרופאים כי הצום לא גרר עמו השלכות בריאותיות קשות אם בכלל. עם זאת, חשוב להסביר לסוכרתיים שצמים כיצד ניתן לצום בצורה המיטבית.
היתרון המשמעותי הטמון בקבלת טיפול מותאם אישית לסוכרתיים, מתבסס על כך שכל סוכרתי צריך לקבל מעטפת טיפולית תומכת, הכוללת בתוכה טיפול תרופתי, ייעוץ תזונתי, תמיכה מכשורית ועוד. כך, בין אם מדובר בגבר מבוגר, אישה בהיריון, צעירים, אנשים שסובלים מהשמנת יתר וכד' – כל אחד מקבל את הטיפול הנכון ביותר עבורו, שיכול לאפשר לו לצום.
בטיחות קודמת לכול
למרות שהצום הוא חלק חשוב מיום כיפור, ההלכה קוראת לשמור על הבריאות בעדיפות ראשונה. אנשים פטורים מצום מבחינה הלכתית, אם הוא עלול לסכן את בריאותם.
לפני לקיחת ההחלטה בנושא הצום חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל ולברר האם מותר לצום, כיצד לצום, מהם הסיבוכים האפשריים וכיצד להתנהג במידה ומתחילים לחוש ברע, להכין תוכנית שמתחשבת בתרופות ולתכנן את האכילה והשתייה כך שיהיו מספקים לפני ואחרי הצום.
כך או כך, כדאי לצום רק אם ניתן להיות בטוחים שהצום לא יגרום לקשיים באיזון הסוכר ובבריאות הכללית. לאנשים עם סיבוכי סוכרת, כמו בעיות עיניים, נזק לכליות או בעיות לב מומלץ לא לצום.
טיפול תרופתי במהלך הצום?
מבחינה הלכתית, ניתן לבלוע תרופות בטבליות, כמוסות או בצורה נוזלית גם במהלך הצום. לכן, מותר וחשוב להמשיך ליטול את התרופות הנחוצות לאיזון הסוכרת, כולל אינסולין, לפי הצורך, אך בדרך כלל ההמלצה תהיה להפחית מהמינון המקורי. מומלץ לשוחח עם איש הצוות הרפואי לפני יום כיפור כדי לדון במינון המתאים ובהתאמה של התרופות לסוכרת במהלך הצום.
סיכונים בריאותיים
שוברים את הצום בחירום
החלק החשוב ביותר בצום עם סוכרת הוא לדעת מתי להפסיק. רופאים ממליצים לסיים צום באופן מיידי אם מתרחשת היפוגליקמיה (המוגדרת בדרך כלל כרמת סוכר בדם פחות מ- 07 מ"ג/ד"ל) תחת טיפול תרופתי מסויים. במקרה של ירידה ברמת הסוכר, חשוב להפסיק את הצום ולטפל במצב זה עם פתרון מהיר כגון: נטילת טבליות או נוזל גלוקוז או אכילה או שתייה של מזון מתוק כדוגמת כפית סוכר, סוכרייה, כפית דבש או מיץ פירות מתוק.
הצום צריך להיפסק גם אם רמות הסוכר בדם מעל 003 מ"ג/ד"ל. ישנם מספר תסמינים שהגיע הזמן להפסיק את הצום במקרה כזה, לדוגמא: שתן בצבע כהה מרמז על התייבשות. בנוסף, חובה להפסיק את הצום גם במקרים של כאב ראש חמור, בחילות והקאות. יש לזכור, כי הצום אינו נועד ליצור קשיים מוגזמים או ליצור מצב מסכן חיים.
מסיימים את הצום בבטחה
פוטנציאל לסכנה או לקושי הוא במהלך סיום הצום. כשרעבים לאחר 52 שעות של צום, קשה יותר לשלוט על המזון שאוכלים בסיומו. אכילת מאכלים מתוקים או כמויות גדולות יותר של פחמימות מהרגיל, עלול לגרום לעלייה חדה ברמות הסוכר בדם. אנשים רבים שוברים את הצום שלהם עם בייגל, עוגה קטנה ומזונות אחרים עתירי פחמימות.
ניתן לחלק את הסוכרתיים הצמים ביום כיפור לשלוש קבוצות עיקריות:
ארוחה מפסקת
רבים סבורים כי צום יום הכיפורים הוא סוג של דיאטה להורדה במשקל. חשוב לציין כי במהלך הצום הגוף מאבד נוזלים כך שהירידה במשקל אינה ירידה ממסת השומן. כמו כן, לא מומלץ להשלים בסיום הצום את כל מה שלא נאכל במהלך הצום.
אז מהי הדרך הנכונה והמועילה ביותר להכין את הגוף לצום כך שהצום יעבור בקלות?
לפני הצום:
מה לאכול בארוחה מפסקת?
מומלץ להימנע ממאכלים בעלי תיבול חזק, חריף, חמוץ, מלוח.
מומלץ שהארוחה תכיל:
חלבון - עוף / הודו / דג / ביצים / טופו +
פחמימות - קינואה / כוסמת / בורגול / פסטה / קוסקוס מלא / בטטות (כל אחד יבחר בפחמימות שהוא יודע שאינן מעלות לו באופן משמעותי את רמת הסוכר בדם) + שומן - שמן זית, טחינה, אבוקדו, שקדים או אגוזים (על מנת להאריך את תחושת השובע ולמתן את העלייה בסוכר לאחר האוכל) +
ירקות טריים או מבושלים
ארוחה לדוגמא: ¼ עוף או 1/2 טופו + קינואה מבושלת + ירקות טריים ומבושלים עם שמן זית.
מה לאכול בסיום הצום?
במידה ורמת הסוכר תקינה ואינה נוטה לנמוך חשוב לשתות נוזלים אך אין הכרח להוסיף סוכר או לאכול מתוק. במקרה זה ניתן לשתות מים או תה ולאכול פחמימה מורכבת אשר תתפרק לסוכר אך באופן איטי יחסית כמו פרוסת לחם מלא עם מריחה או פרי.
במידה ורמת הסוכר בסיום הצום נמוכה על גבול ההיפוגליקמיה (סוכר הנמוך מ- 07 מ"ג/ד"ל) ואתם תחת טיפול תרופתי להורדת סוכר אזי מומלץ לאכול או לשתות מאכל או משקה עם סוכר זמין – תה עם 1-2 כפיות סוכר / פרי / פרוסת לחם עם כפית ריבה וכדומה. חשוב לבדוק את הסוכר גם לאחר האוכל על מנת לראות שקיימת מגמת התאוששות ועלייה מתונה של הסוכר.
כשעה לאחר סיום הצום מומלץ לאכול ארוחה קלה כגון: מרק ירקות או ירקות חיים, כמות קטנה של פחמימה שמעלה לכם במתינות את רמת הסוכר בדם – לחם מלא מסוג מסוים / פסטה / קטניות וכו', וחלבונים – ביצה / חביתה / טונה / גבינה / טופו. לחילופין פשטידה המבוססת על ביצים, / גבינות / טופו, ירק כלשהו ומעט קמח.
במשך הערב לשתות מים בהדרגה, כל שעה כוס.
לסיכום
רוב הסוכרתיים מסוג 1 או סוג 2 יכולים מנקודת המבט של בקרת רמות הסוכר בדם, לצום בבטחה ביום כיפור. התייעצות עם רופא חשובה כדי למנוע מהמטופל להסתמך רק על שיקול דעת אישי שעלול לגרום לו ליטול יותר מדי תרופות, או לנהל את מהלך הצום (גם לפני ואחרי הצום) בצורה שגויה וכתוצאה מכך להגיע למצב של היפוגליקמיה או מצב מסכן חיים. בכל מקרה שמופיעים סימנים המרמזים על מצוקה, יש להפסיק את הצום.
מאחלים לכולכם צום קל וגמר חתימה טובה!
מאת:
פרופ' חוליו ויינשטיין, מנהל יחידת הסוכרת בבי"ח וולפסון, ורופא סוכרת בכיר במרכז CMD לטיפול בסוכרת.
ועינת מזור בקר, דיאטנית קלינית מומחית בסוכרת, מרכז CMD לטיפול בסוכרת.
[1] מתייחס לתרופות כגון מטפורמין, ג'נוביה, ג'נואט, טרג'נטה, גאלבוס, יוקריאס, אונגלייזה
[2] מתייחס לתרופות כגון גלובן, גליבטיק, גלוקורייט, אמריל, נובונורם/רפגליניד
הטיפים הבאים יכולים לסייע לכם לעבור את תקופת החגים שמחים, מאוזנים מבחינת רמות הסוכר ויציבים במשקל
שמחה רבה שמחה רבה אביב הגיע פסח בא ואתו שלל מנהגים ומצוות אשר עלולים להוציא אותנו מאיזון ולגרום לעלייה במשקל.
כאשר מדברים על חופשת הקיץ, אנחנו יוצאים מתוך הנחה שבימי השבוע הרגילים, אתם כבר נמצאים במודעות מלאה לצורך בשיפור איכות החיים שלכם, אתם מזהים את הרגעים הקריטיים בחייכם שדורשים תשומת לב מיוחדת, עובדים על שינוי הרגלים, יש לכם הערכה ברורה של היכולות שלכם, והבנה טובה כיצד הסביבה הקרובה אליכם משפיעה עליכם בשמירה על אורח חיים בריא.